Verduurzaming 35 huurwoningen in Apeldoorn

In opdracht van MN Vermogensbeheer hebben we 35 huurwoningen uit eind jaren tachtig in Apeldoorn verduurzaamd van energielabel C of D naar label A++. De huurwoningen aan de Schermbloem, IJsbloem en Vuurbloem zijn eigendom van Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). Het project is onderdeel van een grote ketensamenwerking tussen BAM Wonen en MN waarbij in totaal 906 huurwoningen verduurzaamd worden.

Schermbloem Apeldoorn 3

Maatregelen
Wij plaatsten hybride warmtepompen om de woningen energiezuinig te verwarmen. De huizen kregen zestien zonnepanelen op het dak. Samen met het HR++ glas en een nieuw CO2-gestuud ventilatiesysteem, zorgt dit ervoor dat het gasverbruik per jaar met 34.000 m3 daalt en reduceert de CO2-uitstoot met 86.000 kg per jaar. Naast de verduurzaming werd er ook onderhoud verricht aan de woningen. De houten kozijnen en deuren zijn geschilderd. De kunststof kozijnen zijn gereinigd en geconserveerd. Daarnaast werd er voegwerkherstel uitgevoerd.

Tevreden bewoners
Nadat 76% van de bewoners heeft ingestemd met de verduurzaming, kwam er een hoge bewonerstevredenheid naar voren. Voor onze aanpak kregen wij gemiddeld een 8,5 uit 10. Voor de energiezuinige woning gaven de bewoners gemiddeld een 8,6 uit 10.

Groene oplossingen
Na de oplevering van de woningen organiseerden we in Apeldoorn ook een plantjesdag. Hierbij konden bewoners kiezen om een vlinderstruik, kattenkruid of een zwarte bessen struik in hun tuin te plaatsen. Ook deelden wij hommelverblijven uit om de biodiversiteit in de wijk te ondersteunen. 

Locatie

Cijfers en feiten

Soort bouw
Bestaande bouw
Soort woning
Grondgebonden
Projectkenmerken
Conceptuele bouw
Segment
Corporatie

Plaats
Apeldoorn


Opdrachtgever
MN Vermogensbeheer


Aantal huurwoningen
35


Start werkzaamheden
Mei 2023


Opleverdatum
September 2023


Energielabel
A++


Bijzonderheden
Hybride warmtepomp, zonnepanelen, HR++ glas

Deel op social media