Verduurzaming 51 sociale huurwoningen nul-op-de-meter in Leimuiden

Verduurzaming van jaren-zestig-woningen naar comfortabele en energiezuinige NOM-woningen

In opdracht van Woondiensten Aarwoude heeft BAM Wonen 51 huurwoningen uit de jaren zestig in Leimuiden verduurzaamd. De woningen zijn in bewoonde staat gerenoveerd naar nul-op-de-meter (NOM). Een mooie transformatie die resulteert in duurzame, comfortabele en veilige woningen met een nieuwe uitstraling tegen dezelfde woonlasten.

Leimuiden 1

Een nieuwe comfortabele ‘jas’ 
Tegen de oude gevels heeft BAM Wonen, in eigen fabriek gemaakte, nieuwe geïsoleerde gevels geplaatst. Ook op het bestaande dak wordt een nieuw geïsoleerd dak met zonnepanelen geplaatst. De kruipruimte wordt geïsoleerd en de woningen worden voorzien van nieuwe kunststof kozijnen met triple glas. Zo zijn de woningen in de winter lekker warm en koel in de zomer. De woningen krijgen hiermee als het ware een nieuwe comfortabele ‘jas’ wat resulteert in een nieuwe frisse uitstraling.  

Energie module
De renovatie naar NOM heeft de woningen energieneutraal en gasloos gemaakt. Alle nieuwe installaties zijn geplaatst in een zogeheten energiemodule. De energiemodule vormt als het ware het nieuwe hart van de woning. In die energiemodule, een door BAM Wonen ontwikkeld product, zitten onder meer een boilervat van 200 liter, een warmtepomp, een warmteterugwininstallatie en een smart monitoringsysteem voor de verzameling van alle data. Deze installaties zorgen ervoor dat over een heel jaar de woning tenminste net zoveel energie opwekt als een huishouden gemiddeld verbruikt. Hierbij worden bij een gelijkblijvend gebruik gelijkblijvende woonlasten gegarandeerd aan de bewoners.

Overlast beperkt
De renovatie is in bewoonde staat uitgevoerd. Door het gekozen concept zijn de gevels, daken en de energiemodule geproduceerd in de fabriek en worden ze prefab aangeleverd op de bouw. Hierdoor is de overlast voor de bewoners zoveel mogelijk beperkt. Als het toch even te hectisch was, konden bewoners naar een zogeheten ‘rustwoning’.

Locatie

Cijfers en feiten

Soort bouw
Bestaande bouw
Soort woning
Grondgebonden
Energetisch
Nul-op-de-meter (NOM)
Projectkenmerken
Conceptuele bouw
Segment
Corporatie

Plaats
Leimuiden


Opdrachtgever
Woondiensten Aarwoude


Aantal huurwoningen
51


Start werkzaamheden
April 2020


Opleverdatum
Juli 2020

Deel op social media