Verduurzaming 58 sociale huurappartementen in Egmond aan Zee

Als onderdeel van het samenwerkingsverband de Noord-Hollandse Duurzaamheidscoalitie hebben we twee portiekflats van Kennemer Wonen in bewoonde staat verduurzaamd. Met betere ventilatie en isolatie zijn de woningen van een gemiddeld energielabel C/D naar minimaal het zeer zuinige energielabel A gegaan. De verduurzaming resulteert in een jaarlijkse gasreductie van 16.000 m3 per jaar en een jaarlijkse vermindering van de CO2-uitstoot met 28.400 kg. Met deze maatregelen zijn de wooncomplexen uit de jaren zestig gereed om in de nabije toekomst over te stappen op aardgasvrij verwarmen.

NHDC
In NHDC werken acht woningcorporaties samen om hun bestaande woningvoorraad sneller, innovatiever en tegen lagere kosten te verduurzamen. In juni 2021 tekenden betrokken partijen de raamovereenkomsten. NHDC verduurzaamt in vijf jaar circa 2.000 huurwoningen waarvan 1.000 portieketagewoningen en bereidt ze voor op aardgasvrij verwarmen. Hiervoor heeft BAM Wonen een conceptuele en digitale aanpak die het versneld engineeren en uitvoeren van portieketagewoningen mogelijk maakt.

kennedy boulevard egmond aan zee 3

Toekomstbestendig en aardgasvrij-ready

De wooncomplexen aan de Kennedyboulevard kregen zowel een energetische als een esthetische upgrade. De energetische werkzaamheden omvatten onder andere uit meer isolatiemateriaal in de gevels aan de voorzijde, balkonzijde en kopgevel. Ook tegen de bergingsplafonds is isolatiemateriaal aangebracht. Elke woning kreeg een nieuwe, geïsoleerde voor- en balkondeur. Onder de ramen van het balkon zijn geïsoleerde panelen geplaatst. Al het huidige enkel en dubbel glas in de woning, het portiek en trappenhuis is vervangen door HR++ glas. Daarbij zijn ook draai- en klepramen vernieuwd. In plaats van het oude ventilatiesysteem is een nieuw, vraaggestuurd ventilatiesysteem aangebracht waarbij de woning geventileerd wordt op basis van de binnenluchtkwaliteit (CO2-gehalte en percentage relatieve luchtvochtigheid).

Naar een ontwerp van BAM Advies & Engineering zijn de draaiende delen en gevelpanelen uitgevoerd in een antraciet tint. De balkonhekken zijn vervangen door transparant en mat glas. BAM Wonen heeft al het betonwerk hersteld van balkonvloeren, de loopbrug en de hellingbaan. Het betonwerk van de balkons en in het trappenhuis is daarna geschilderd. De gevels ondergingen voegwerkherstel en reiniging en de gevels zijn gehydrofobeerd (waterafstotend gemaakt). De gevelkozijnen zijn geschilderd evenals de trapleuningen en spijlen in het trappenhuis. Zowel het trappenhuis als de bergingsgangen zijn voorzien van led-verlichting. Tot slot is het portiekkozijn uitgerust met nieuwe postkasten en een bellentableau inclusief video-intercominstallatie.

Locatie

Cijfers en feiten

Soort bouw
Bestaande bouw
Soort woning
Gestapeld
Projectkenmerken
Conceptuele bouw, Ketensamenwerking
Segment
Corporatie

Plaats
Egmond aan Zee


Opdrachtgever
Kennemer Wonen


Aantal huurwoningen
58


Start werkzaamheden
April 2022


Opleverdatum
Januari 2023


Energielabel A
A


Bijzonderheden
Opdracht in coalitie verband; aardgasvrij-ready

Deel op social media