Verduurzaming 71 sociale huurwoningen nul-op-de-meter Sterrenbuurt in Klazienaveen

Verduurzaming van sociale huurwoningen naar comfortabele en energiezuinige NOM-woningen.
In opdracht van woningcorporatie Lefier heeft BAM Wonen 71 woningen verduurzaamd naar nul-op-de-meter in de Sterrenbuurt in Klazienaveen. De sociale huurwoningen uit de jaren zestig zijn in bewoonde staat gerenoveerd naar nul-op-de-meter (NOM). Een mooie transformatie die voor bewoners resulteert in duurzame, comfortabele en veilige woningen met een nieuwe uitstraling tegen dezelfde woonlasten.

klazienaveen 2

Een nieuwe comfortabele ‘jas’

Tegen de oude gevels heeft BAM Wonen, in eigen fabriek gemaakte, nieuwe geïsoleerde gevels geplaatst. Ook op het bestaande dak is een nieuw geïsoleerd dak met zonnepanelen geplaatst. De kruipruimte is geïsoleerd en de woningen zijn voorzien van nieuwe kunststof kozijnen met triple glas. De woningen hebben hiermee als het ware een nieuwe comfortabele ‘jas’ gekregen wat resulteert in een nieuwe frisse uitstraling.

Energiemodule

De renovatie naar NOM maakt de woningen energieneutraal en gasloos. Alle nieuwe installaties zijn geplaatst in een zogeheten energiemodule. De energiemodule vormt als het ware het nieuwe hart van de woning. In die energiemodule, een door BAM Wonen ontwikkeld product, zitten onder meer een boilervat van 200 liter, een warmtepomp, en een warmteterugwininstallatie. Deze installaties zorgen ervoor dat over een heel jaar de woning tenminste net zoveel energie opwekt als een huishouden gemiddeld verbruikt. Hierbij worden bij een gelijkblijvend gebruik gelijkblijvende woonlasten gegarandeerd aan de bewoners. 

Overlast beperkt

De renovatie is in bewoonde staat uitgevoerd. Door het gekozen concept zijn de gevels, daken en de energiemodule geproduceerd in de fabriek en prefab aangeleverd op de bouw. Hierdoor is de overlast voor de bewoners zoveel mogelijk beperkt gebleven. Als het toch even te hectisch werd, was er een zogeheten ‘rustwoning’ beschikbaar waar bewoners tijdelijk terecht konden.

Locatie

Cijfers en feiten

Soort bouw
Bestaande bouw
Soort woning
Grondgebonden
Energetisch
Nul-op-de-meter (NOM)
Projectkenmerken
Conceptuele bouw
Segment
Corporatie

Plaats
Klazienaveen


Opdrachtgever
Lefier


Aantal huurwoningen
71


Start werkzaamheden
Februari 2020


Opleverdatum
Mei 2020

Deel op social media