Verduurzaming 85 huurwoningen in Baarn

In opdracht van CBRE Investment Management verduurzaamt BAM Wonen 85 bewoonde huurwoningen in Eemdal-Zuid in Baarn.

De woningen uit 1986 presteren na de verduurzaming energiezuiniger dankzij verbeterde isolatie en ventilatie. De woningen gaan van gemiddeld energielabel D/C naar label A/A+. 78% van de huishoudens stemde in met de werkzaamheden voor meer wooncomfort en een lager energieverbruik. De verduurzaming resulteert in een gasreductie van circa 41.000m3 per jaar, tegen de huidige gastarieven is dat een bijdrage van gemiddeld ruim € 1.000 per woning per jaar aan de betaalbaarheid. BAM Wonen is gestart met het uitvoeren van de werkzaamheden en de oplevering staat gepland voor komend najaar.

Verduurzamingsmaatregelen

Het project in Baarn kent twee woningtypes: een rijwoning met drie kamers en een rijwoning met vier kamers. De verduurzamingsmaatregelen zijn identiek voor zowel de energetische als de onderhoudswerkzaamheden.

De energetische maatregelen bestaan uit het aanbrengen van dakisolatie en gevelisolatie. BAM Wonen vervangt al het enkel glas, verouderd dubbel glas en de dakramen door HR++ glas. De voor- en achterdeuren worden vervangen door geïsoleerde deuren. BAM Wonen vernieuwt zowel het verwarmings- als ventilatiesysteem. Alle woningen krijgen zonnepanelen.

Onderhoudswerkzaamheden

De verduurzaming omvat tevens veel onderhoudswerkzaamheden. BAM Wonen vervangt dakpannen en plaatst nieuwe dakgoten, regenpijpen en daktrimmen. Er wordt onderhoud verricht aan schoorstenen en het lood wordt vervangen. Na benodigd voegwerkherstel en het vervangen van de dilatatievoeg wordt het metselwerk gereinigd. Aan de kozijnen wordt houtrotherstel en schilderwerk verricht. De luifels boven de voordeuren worden gereinigd en opnieuw voorzien van coating. Ook saneert BAM Wonen de asbesthoudende golfplaten van de bergingen en plaatst hier nieuwe dakbedekking.

Tot slot biedt CBRE Investment Management bewoners de mogelijkheid voor een extra dakkapel. Bij 18 woningen plaatst BAM Wonen een nieuwe, geïsoleerde dakkapel voor meer leefruimte.

Milieubewuste uitvoering

‘Bij BAM Wonen zetten we ons in om de mate waarin we circulair en natuurinclusief renoveren te vergroten. Want met regeneratief verduurzamen bereiken we meer dan het reduceren van de milieu-impact: we verbeteren de leefomgeving’, aldus Jasper Blanken, directeur Renovatie Concepten bij BAM Wonen. Zo initieert BAM Wonen samen met de kringloop in Baarn een opruimdag voor hoogwaardig hergebruik van overtollige huisraad. Op de bouwplaats zorgt het uitvoeringsteam samen met de co-makers voor recycling en upcycling. Onder meer de sloten en het hardhout uit de voor- en achterdeuren worden circulair verwerkt. En als aanvulling op de richtlijnen uit de Wet natuurbescherming worden extra nest- en verblijfkasten geplaatst.