Verduurzaming 96 huurappartementen Sterflat in Wageningen

In opdracht van woningverhuurder Heimstaden heeft BAM Wonen de ‘Sterflat’ aan de Thorbeckestraat in Wageningen duurzaam en toekomstbestendig gemaakt. De galerijflat behoort tot de zes Sterflats met de opvallende Y-vormige plattegrond die in de jaren zestig gebouwd zijn aan de rand van Wageningen. Heimstaden bereidt de huurappartementen voor op het warmtenet in wording in de gemeente Wageningen. De toekomstbestendige verduurzaming betekent voor de bewoners meer wooncomfort en lagere stookkosten.

Toekomstbestendige verduurzaming

De energetische werkzaamheden bestonden uit het aanbrengen van HR++-glas en extra isolatiemateriaal op het dak en onder de vloer van de eerste woonlaag. BAM Wonen heeft boilers verwijderd en radiatoren en leidingwerk vervangen. De woningen kregen nieuwe radiatoren, een individuele thermostaat en een afleverset voor warm water en verwarming. Ook installeerde BAM Wonen een nieuw CO2-gestuurd ventilatiesysteem waarmee bewoners een optimale luchtkwaliteit in hun woning ervaren. De woningen zijn na de verduurzaming voorbereid op de overstap naar gasloos wonen via het nieuwe warmtenet. De toekomstbestendige verduurzaming resulteert in een jaarlijkse CO2-reductie van circa 114.000 kg en brengt de woningen van energielabel G naar energielabel C. Zodra de Sterflat aangesloten is op stadsverwarming, scoren de gasloze woningen minimaal energielabel A.

Johan van Bakel, projectmanager bij BAM Wonen: ‘We hebben de aansluiting van deze Sterflat op het toekomstige warmtenet samen met Heimstaden zo voorbereid dat er geen werkzaamheden meer nodig zijn bij de bewoners zodra de aansluiting een feit is. Zo beperken we de overlast voor de bewoners maximaal.’