Asbestverwijdering zonder overlast

Als tijdens een woningrenovatie asbest moet worden gesaneerd, dan is dat vaak slecht nieuws voor de bewoners. Mannen in witte pakken met maskers zetten dan dagenlang hun hele huis op zijn kop om het asbest te verwijderen. Ook als het asbesthoudend object beperkt van omvang is. Maar dat is nu verleden tijd: MiniContainment is dé nieuwe manier van kleinschalig asbest saneren. Snel, veilig en met bijzonder weinig overlast. BAM Wonen en co-maker Vlasman werkten onlangs voor het eerst volgens deze nieuwe aanpak. Hoe beviel dat?

Twee uur werken, een uur rust

70 procent van alle woningen in Nederland bevat asbest. Het verwijderen hiervan is een specialistische en tijdrovende klus, vooral omdat er veel veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden. Vlasman is een van de vaste co-makers van BAM Wonen op dit gebied. Mirko Ophoff is directeur bij Vlasman: ‘Bij asbestsanering isoleren we eerst de ruimte waarin het materiaal zich bevindt. Onze mensen gaan vervolgens in witte pakken en met adembescherming aan de slag.’ Het dragen daarvan is zo belastend dat medewerkers iedere twee uur verplicht één uur moeten pauzeren. Mede daardoor duurt een sanering lang. 'Bij het groot onderhoud van de woningen in de wijk Matenhoeve in Apeldoorn besloten we het anders aan te pakken’, vertelt Jacco Hordijk, Projectleider Renovatie Concepten bij BAM Wonen.

Couveuse

Hier werd het MiniContainment systeem ingezet. Dit is een nieuwe manier om kleinschalig asbest te saneren. Het systeem bestaat uit een afgesloten doorzichtige box van kunststof met openingen waaraan handschoenen zijn gemaakt. Medewerkers bevestigen de box rondom de plek waar het asbest zich bevindt. De lucht in het MiniContainment kan continu worden gemonitord. ‘Het hele systeem lijkt nog het meest op een couveuse. Door een onderdruk te creëren in het MiniContainment voorkomen we dat vezels die mogelijk vrijkomen kunnen ‘ontsnappen’. Het systeem is superveilig, doordat mensen van de asbestbron worden gescheiden’, vertelt Mirko.

Bewoners kunnen thuisblijven

De eerste ervaringen met het systeem zijn positief. Mirko: ‘Onze mensen vinden het prettig om er mee te werken. Ze hoeven geen wit pak aan en masker op, ze hoeven niet te douchen en kunnen gewoon doorwerken.’ BAM Wonen en opdrachtgever woningcorporatie Ons Huis is het vooral om de relatief geruisloze en veilige aanpak te doen. ‘Bewoners kunnen gewoon thuis blijven en daar alles doen wat ze normaal ook doen. Alle ruimtes blijven begaanbaar. Vroeger was de ruimte waarin het asbest zat helemaal afgesloten en waren bewoners minstens een dag hun huis ‘kwijt’. Nu schuiven we een bank of een tafel een halve meter naar rechts en we kunnen aan de slag’

Bewoners in Apeldoorn waarderen deze aanpak met een 8,7

Omdat de voorbereiding korter is en er efficiënter gewerkt kan worden, is MiniContainment ook sneller. ‘In de oude situatie deden we maximaal drie saneringen op een dag, met een MiniContainment kunnen we acht soms tien objecten op een dag saneren. Het scheelt dus ook vaak veel tijd.’ Beiden zien veel toekomst in de aanpak. Jacco: ‘Ik ben ervan overtuigd dat we iets moois in handen hebben. Dit is écht een manier om overlast zoveel mogelijk te beperken. En het slaat aan. Bewoners waardeerden onze aanpak met een 8,7. Een ongekend hoog cijfer. Woongenot is een belangrijke belofte aan onze klanten. Met deze aanpak maken we hem waar!’