NOM-renovatie Helden - Met respect voor de wijk

Door Frans Fonteijn, directeur Zuid bij BAM Wonen

In opdracht van Wonen Limburg is BAM Wonen gestart met de nul-op-de-meterrenovatie van 43 grondgebonden woningen aan de Deken Jasperstraat in Helden. We zijn er erg trots op dat de afgelopen weken meer dan 20 wooncorporaties, diverse gemeenten en de provincie een werkbezoek hebben gebracht aan dit, voor het zuiden, unieke project. De bezoekers werden aan de hand van een PowerPoint-presentatie, aangevuld met ondersteunende video's, meegenomen in ons plan van aanpak van de nul-op-de-meterrenovatie, ingericht voor en rondom de bewoners. Vervolgens konden we de theorie, door een rondleiding op het werk, vertalen naar de praktijk.

In Helden renoveren we 43 rijwoningen uit de jaren ’60 naar nul-op-de-meter (NOM). Woningen gebouwd vanaf 1960 tot aan 1980, weten we uit ervaring, zijn het meest kansrijk en het beste geschikt voor een NOM-renovatie. Op basis van een QuickScan, van een vooraf geselecteerd woningcomplex ter grootte van circa 40 woningen, kan er snel inzage geven worden in de haalbaarheid van een NOM-renovatie. Het aantal project specifieke aanbouwen en dakkapellen, het aandeel koopwoningen evenals het doorbelasten van de EPV-vergoeding staan aan de basis van een haalbare businesscase gebaseerd op een exploitatieperiode van 40 jaar.

BAM Wonen kan een All-in pakket aanbieden. Dit bestaat onder andere uit:

 • Bewonerscommunicatie en participatie.
 • Coördinatie gemeente, welstand en nuts. 
 • Architect, constructeur & BIM-engineering.
 • Alle benodigde technische onderzoeken.
 • Asbestinventarisatie.
 • Flora & Fauna (landelijke vrijstelling op basis van vergunning & mitigerende maatregelen

Gevels gemaakt met behulp van een robot

We hebben laten zien dat alle woningen digitaal worden ingemeten, zodat alle gevel-, en dakelementen een unieke maatvoering krijgen en dus perfect passen in het werk. Samen met gevelfabrikant Stam & Landman hebben we geïnvesteerd in een steenstriprobot. De steenstriprobot plaatst de minerale steenstrips op de gevelelementen. Naast het feit dat hierdoor de gevelelementen licht van gewicht zijn, scheelt het ook vele 'handjes' in deze toch al zo overspannen arbeidsmarkt. Op basis van deze werkmethode zijn wij op dit moment instaat om 3 woningen per dag te realiseren.

Bijkomend voordeel van deze nieuwe gevels is dat de woning, de straat en zelfs de wijk een complete metamorfose en upgrade ondergaat. Een positieve impuls voor de hele wijk!

NOM-renovatie Helden - Met respect voor de wijk

In Helden is ervoor gekozen om de nieuwe gevels zo maximaal mogelijk esthetisch aan te laten sluiten bij het beeld van de bestaande woningen in dezelfde straat, die vanwege het versnipperd bezit, onlangs een B-label renovatie hebben ondergaan.

Bewoners slechts 2 uur zonder elektra en water

Dit wordt mede mogelijk gemaakt door onze trots en laatste innovatie van BAM Wonen: De Energiemodule!

Een 'Buitenkastopstelling' die in de fabriek wordt samengesteld en getest en binnen 2 uur wordt geplaatst en aangesloten aan de woning. De smalste module tot nu toe, hij is namelijk maar 70 cm breed, waardoor hij makkelijk in de voor- of achtertuin geplaatst kan worden.

In deze module zit alles wat een huis nodig heeft: 

 • Een ventilatiebox voor schone en frisse lucht
 • Een 200 liter boilervat om heerlijk warm te kunnen douchen
 • Een warmtepomp die warmte uit de lucht haalt en hiermee het water opwarmt en
 • Een slimme monitoringskast om de apparaten aan te sturen, het energieverbruik te monitoren en vroegtijdig storingen te signaleren.
 • Een buitenkraan (desgewenst)
 • Een wandcontactdoos (desgewenst)

Bijkomend voordeel van deze energiemodule is dat naast de overlastbeperking tijdens de renovatie, ook de overlast tijdens de onderhoudsperiode maximaal beperkt wordt aangezien het onderhoud buiten de woning plaatsvindt.

 

 

Landelijke vrijstelling Flora & Fauna

Veel aandacht was er voor onze Flora en Fauna aanpak en het feit dat BAM Wonen landelijke afspraken heeft gemaakt over de te treffen maatregelen en voorzieningen op projectniveau.

Hierdoor zijn we beter instaat inzage te geven in een haalbare en reële projectstart, aanvang bouw. 

600 NOM-renovaties door BAM Wonen

BAM wonen heeft de laatste jaren 600 NOM-renovaties uitgevoerd en inmiddels in onderhoud. Op basis hiervan is BAM Wonen, mede door het monitoren en onderhouden van de NOM-keurprestatie en NOM-keurgarantie van de woningen, instaat om continu te verbeteren en te innoveren.

BAM Wonen is hard op weg om zich blijvend te onderscheiden als koploper in de markt op het gebied van NOM-renovatie en NOM-nieuwbouw.

Alleen samen kunnen we het benodigde volume creëren om een significante bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappelijke opgave om zowel de CO2-uitstoot te beperken maar ook vooral om “betaalbaar en comfortabel wonen” mogelijk te maken voor nu en voor in de toekomst! Met dank aan Wonen Limburg, de provincie en de gemeente die dit mede mogelijk gemaakt hebben.