Team BAM Wonen wint eerste Urban Energy Challenge

Door Peter Poell, Hoofd Voorbereiding Bouwen op Maat bij BAM Wonen

Met innovatieve ‘Buurtcentrale’ de warmtetransitie versnellen! 

BAM Wonen was als een van de uitdagers van de Urban Energy Challenge op zoek naar ideeën die er voor gaan zorgen dat zij nieuwbouwwijken op een betaalbare manier kunnen voorzien van duurzame warmte. Het winnende team van de eerste editie van de Urban Energy Challenge kwam met het idee van een Buurtcentrale. De jury maakte dit bekend op vrijdag 25 mei op het circulaire hoofdkantoor van Alliander, waar de teams hun ideeën presenteerden. 

De afgelopen maanden werkten 8 teams aan innovatieve én concrete oplossingen voor de uitdagingen van Alliander, BAM Wonen, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Ennatuurlijk op het gebied van duurzaam wonen zonder aardgas. Met een gevarieerd programma bestaande uit workshops en contact met experts werden de teams ondersteund in het proces om tot een inhoudelijke en creatieve oplossing te komen.

Tijdens de Finale presenteerden de 8 deelnemende teams hun ideeën aan 2 jury’s. Eerst verkozen de vertegenwoordigers van de verschillende uitdagers het team met de beste oplossing voor hun uitdaging. Vervolgens koos een onafhankelijke jury uit deze 4 teams het allerbeste idee en daarmee het winnende team van de Urban Energy Challenge 2018.

Winnend idee heeft een grote toepasbaarheid

Met goed voorbereide presentaties en veel innovatieve ideeën werd het de jury door de 8 teams niet makkelijk gemaakt. ‘Het waren 8 echt interessante presentaties, met elk hun eigen innovatieve aspecten’. Uiteindelijk won het idee van een Buurtcentrale de Urban Energy Challenge 2018. De Buurtcentrale fungeert als collectief warmte-energie opwekkingssysteem. Door de collectieve aanpak worden installatie- en onderhoudskosten gedekt en is de efficiëntie groter. Ook benadrukte de jury de grote toepasbaarheid. ‘Ondanks dat het een erg interessant idee is voor nieuwbouwwijken, zou dit idee ook toepasbaar kunnen zijn in de bestaande bouw en daar ligt een enorme uitdaging. Met deze grote toepasbaarheid wint dit idee de Urban Energy Challenge 2018!, Aldus Harriët Tiemens, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Nijmegen.

Oplossingen die gerealiseerd gaan worden

De bedrijfsvertegenwoordigers waren allemaal erg onder de indruk van het resultaat dat samenwerken met deze multidisciplinaire groep studenten op heeft geleverd. ‘Normaal zijn wij gewend mensen uit het bouwkundige vak te kiezen, maar tijdens de Urban Energy Challenge werkten we met talenten vanuit alle dimensies. Je ziet dat als je deze mensen een uitdaging geeft ze met totaal andere oplossingen komen dan waar wij vanuit de praktijk mee komen! Zegt Peter Poell, bedrijfsvertegenwoordiger van BAM Wonen. ‘Beide teams kwamen met zeer innovatieve goede oplossingen en wij gaan met beide teams om tafel zitten om te zien hoe deze gerealiseerd gaan worden!' De Urban Energy Challenge heeft voor de uitdagers geleid tot verschillende toepasbare oplossingen voor hun uitdagingen in de warmtetransitie!