Van historische strafgevangenis naar vrij wonen in een groene stadsoase

Binnen de muren van de voormalige Noordsingel-gevangenis in Rotterdam vindt binnenkort een unieke transformatie plaats, waarbij de cellenvleugels van dit historische complex veranderen in schitterende woningen. BAM Wonen en HD Groep, verenigd in ontwikkelcombinatie Tuin van Noord BV, vormen het complex gefaseerd om tot een plek waar het straks heerlijk wonen is.

Wie wel eens een oude strafgevangenis van binnen heeft gezien, weet dat het daar geen pretje is. Dat geldt zeker voor de Rotterdamse Noordsingel-gevangenis. Deze beruchte gevangenis werd ooit gebouwd naar Amerikaans voorbeeld, waarbij alles is gericht op controle en discipline. De eerste steen werd gelegd toen de maatschappij er nog van overtuigd was dat eenzame opsluiting criminelen tot betere mensen zou maken. Dat geloof voel je nog steeds hangen in de nu leegstaande gevangenis, die in 2012 werd gesloten. Vanuit een centraal punt, het ‘panopticum’, hielden de bewakers permanent overzicht over de vier cellenvleugels. Drie daarvan waren voor mannen bedoeld, eentje was er speciaal voor vrouwen. De cellen zijn klein, kaal en minimalistisch ingericht.

 

Monumentaal van buiten, nieuw van binnen

Je kunt je nauwelijks voorstellen dat het monumentale gevangeniscomplex over enkele jaren een van de meest geliefde woonlocaties van Rotterdam zal zijn. Toch wordt dat straks de realiteit. Projectmanager Jan de Wilde van BAM Wonen vertelt: “Een van de dingen die dit project zo bijzonder maken, is dat we het complex aan de buitenkant bijna geheel intact laten, maar van binnen volledig transformeren. De karakteristieke en authentieke gevels vormen straks het aangezicht van de woningen, wat zorgt voor een prachtige uitstraling. Je woont achter een historische gevel, terwijl je binnen verzekerd bent van modern comfort.”

Eigen tuin voor alle woningen in de cellenvleugels

De woningen in de cellenvleugels (Fase 1 van het project) hebben een hoog afwerkingsniveau en krijgen een eigen entree en tuin. Voor een stad als Rotterdam is dat laatste ongekend, zeker op deze locatie. De huizen lopen in woonoppervlak uiteen van 60m2 tot 300m2, verdeeld over twee tot vijf woonlagen. Conny Meuldijk van HD Groep is nauw betrokken bij de communicatie namens Tuin van Noord en zegt: “Er komen woningen in allerlei soorten en maten. Voor gezinnen, voor starters en voor mensen die aan huis werken.” Kortom, het woonaanbod kenmerkt zich door veel diversiteit.

Vrije woonbeleving

Aan de allure van de huizen draagt ook de vrije woonbeleving bij. Een groot deel van het terrein wordt namelijk ingericht als lommerrijke, openbare stadstuin. De huizen komen dus te liggen in een groene omgeving, waarvan de grenzen zullen bestaan uit de oude, doorgebroken gevangenismuren. Je mag met recht spreken van een ‘groene stadsoase’. Een plek waarin het heerlijk wonen is, met een groot gevoel van vrijheid. Conny Meuldijk: “Dat is een van de dingen die dit plan uniek maken. Je woont hier straks in hartje Rotterdam, maar kunt tegelijk volop genieten van de natuur. Dat vind je verder nergens.”

Het is verkoop Fase 1

Met enthousiasme kunnen wij melden dat we vrijdag 17 maart aanstaande in verkoop gaan met de woningen in de voormalige cellenvleugels (fase 1)!

Op deze dag gaat de vernieuwde website www.tuinvannoord.nl live. Op deze website heb je de mogelijkheid om door het project te navigeren en alle plattegronden van de woningen te bekijken. Ben je geïnteresseerd, dan kun je via het digitale inschrijfformulier direct inschrijven op bouwnummer (met haalbaarheidstoets). De inschrijving sluit op zondag 23 april om 18.00 uur.

Woonbeurs Rotterdam

Tuin van Noord neemt ook deel aan de woonbeurs van Rotterdam (www.woonbeursrotterdam.nl) op zaterdag 18 en zondag 19 maart 2017. Onze verkoopadviseurs van TW3 staan je deze twee dagen graag te woord om uitleg te geven over de woningen in fase 1.

Voor meer informatie, kijk op http://www.tuinvannoord.nl

Over Tuin van Noord

  • Voltooiing bouw strafgevangenis: 1872
  • Aanleg bijbehorend gerechtsgebouw: 1899
  • Aantal cellen: 344
  • Afmetingen cel: 2,5 x 4 meter
  • Start planontwikkeling Tuin van Noord: 2010
  • Aantal te realiseren woningen: 100+ (waarvan 56 Fase 1)
  • Verwachte oplevering eerste huizen (Fase 1): ca. eerste kwartaal 2019