Duurzaam houtbeleid BAM Wonen

Verantwoord omgaan met hout

Sinds 2008 hebben wij het beleid om alleen maar gecertificeerd hout toe te passen. De toepassing van duurzaam hout is een van de meeste effectieve mogelijkheden voor de bouwsector om het klimaatprobleem aan te pakken. BAM is al jaren in de bovenste regionen van de Forest50 te vinden en maakt dat ook dit jaar weer waar. We danken deze hoge positie aan het feit dat we eigen houtbouwconcepten ontwikkelen en natuurlijk aan het hoge percentage duurzaam hout dat door BAM in Nederland wordt toegepast.

Minder ontbossing

Hout is een belangrijk materiaal in de bouwsector. Hout is hernieuwbaar. Bovendien leggen bomen CO2 vast. Door gebruik te maken van hout uit verantwoord beheerde tropische bossen gaan we ook ontbossing tegen. Naarmate de vraag naar dit hout toeneemt, krijgen bossen een grotere economische waarde. Hierdoor is de kans kleiner dat ze gekapt worden. Minder ontbossing betekent automatisch minder toename van CO2 in de atmosfeer. Als er meer bos behouden blijft, is dit bovendien positief voor de biodiversiteit: 80 procent van de dieren zijn direct afhankelijk van bossen, evenals miljoenen mensen die in het bos leven of werken. Daarnaast zijn we in feite allemaal afhankelijk van de biodiversiteit. 

Circulaire winst

Naast het gebruik van gecertificeerd hout is hergebruik een van de speerpunten van BAM Wonen om onze milieu-impact te reduceren. Zo biedt elke verduurzaming circulaire winst: de woningen krijgen een langere levensduur en de energiezuinige en/of gasloze panden hebben een lagere CO2-uitstoot. Maar als we niet oppassen, levert de energietransitie bergen afval op. Door regeneratief te verduurzamen, bereiken we meer dan het reduceren van onze milieu-impact: we verbeteren onze leefomgeving. Daarom zetten we ons maximaal in voor zero-waste en producten met een lage milieu-impact. De hardhouten deuren die we bijvoorbeeld vervangen door geïsoleerde deuren zijn hoogwaardig te hergebruiken.

Productontwerper Bastiaan Tolhuijs vertelt in deze video hoe BAM Wonen, Verweij Houttechniek en De Terugwinning hiervoor samenwerken. Want hoe mooi is het als we oude deuren weer omvormen tot een nieuwe entree in datzelfde gebouw?