Duurzaam houtbeleid BAM Wonen

Verantwoord omgaan met hout

Al sinds 2008 heeft BAM het beleid om uitsluitend gecertificeerd duurzaam hout toe te passen in haar projecten. Of het nu gaat om definitief of tijdelijk hout. De toepassing van hout uit duurzaam beheerde bossen is een van de meest effectieve mogelijkheden voor de bouwsector om bossen wereldwijd te beschermen en zo het klimaatprobleem aan te pakken. BAM scoort al jaren hoog in de Forest50 benchmark waarin de 50 grootste Nederlandse bouwbedrijven worden beoordeeld op hun duurzaam houtprestaties. Wij danken deze hoge positie aan onze eigen houtconcepten en aan het hoge percentage duurzaam hout dat door BAM in Nederland wordt toegepast. 

BAM Wonen heeft een duidelijk beleid om het aandeel aan hout in haar projecten te vergroten ten koste van andere minder duurzame materialen. BAM is zelf gecertificeerd voor de gerenommeerde keurmerken FSC en PEFC.

Minder ontbossing
Hout is een belangrijk materiaal in de bouwsector. Hout is een biobased, hernieuwbaar materiaal. Bovendien leggen bomen CO2 vast. Door gebruik te maken van hout uit verantwoord beheerde tropische bossen gaan we ontbossing tegen in deze kwetsbare gebieden doordat de bossen economische waarde krijgen. Hierdoor wordt de kans dat ze gekapt worden kleiner. Minder ontbossing betekent automatisch minder toename van CO2 in de atmosfeer. Als er meer bos behouden blijft, is dit bovendien positief voor de biodiversiteit: 80% van de dieren is direct afhankelijk van bossen, evenals miljoenen mensen die in het bos leven of werken. Daarnaast zijn we in feite allemaal afhankelijk van de biodiversiteit.

Bomen en struiken in de gebouwde omgeving
Naast de toepassing van gecertificeerd duurzaam hout ziet BAM Wonen ook een duidelijke rol weggelegd voor meer bomen en struiken in de gebouwde omgeving. Dit heeft een gunstig effect op het voorkomen van klimaatverandering maar zorgt ook voor klimaatadaptatie door verkoeling en voor meer biodiversiteit.

Circulaire winst
Naast het gebruik van nieuw gecertificeerd hout is hergebruik een van de speerpunten van BAM Wonen om onze Milieu-impact te reduceren. Hergebruikt hout wordt niet verbrand en houdt daarom de opgeslagen CO2 vast.

Productontwerper Bastiaan Tolhuijs vertelt in onderstaande video hoe BAM Wonen, Verweij Houttechniek en De Terugwinning hiervoor samenwerken. Want hoe mooi is het als we oude deuren weer omvormen tot een nieuwe entree in datzelfde gebouw?