Duurzaam bouwen: wat is er eigenlijk allemaal mogelijk?

EPC, BENG, ZEN, NOM... BAM Wonen blinkt uit in duurzaam bouwen voor een aardgasloze toekomst. Maar wat betekenen al die afkortingen en wat zijn de verschillen tussen alle opties?

Op deze pagina leest u meer over:

EPC en straks BENG

EPC is de energieprestatiecoëfficient (EPC) die aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Hoe lager het getal, hoe energiezuiniger het ontwerp. Sinds 2015 is het maximum 0,4. De woning wordt energiezuinig en comfortabel uitgevoerd door bijvoorbeeld zeer goede isolatie van de buitenschil, een mechanisch ventilatiesysteem met natuurlijke toevoer via zelfregelende roosters in de gevel en bijvoorbeeld een HR CV-ketel met laagtemperatuursysteem.

In de wijk Rodenburg in Heeswijk-Dinther ontwikkelen en realiseren we 22 energieneutrale, grondgebonden woningen voor Woningstichting Kleine Meierij. De woningen worden energiezuinig uitgevoerd met een EPC van 0,0.

Hof van Gerwen is een eigen ontwikkeling van BAM Wonen. Op het terrein waar jarenlang Touringcarbedrijf van Gerwen gevestigd was, bouwen we 34 nieuwbouwwoningen. De woningen worden gasloos uitgevoerd en hebben een EPC van minder dan 0,26.

BENG: Bijna EnergieNeutrale Gebouwen 

BENG vervangt vanaf 2021 de EPC-norm voor nieuwbouw en wordt gezien als een strengere norm. In de EU geldt als eis dat vanaf eind 2020 alle nieuwe gebouwen bij oplevering bijna-energieneutraal moeten zijn. Bij BENG-eisen wordt gekeken naar de energiebehoefte van een woning, het primaire (fossiele) energieverbruik en het aandeel hernieuwbare energie voor een woning. 

ZEN: Zeer Energiezuinige Nieuwbouw

Van bijna energieneutraal (BENG) tot energieleverend. Vier brancheverenigingen (samenwerkend in het ‘Lente-akkoord’) streven ernaar dat alle nieuwbouwwoningen op den duur ZEN zijn, dat wil zeggen minimaal BENG met uitstekende opleverkwaliteit wat betreft energie en ventilatie en met de bewoner als uitgangspunt.

Een van de mooiste voorbeelden van ZEN-woningen is het project Nieuwe Weideveld. In opdracht van Timpaan voeren we de woningen uit met optimale isolatie, extra aandacht voor kierdichting en een uitgekiend ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Bewoners krijgen een toekomstbestendige woning met een comfortabel en gezond binnenklimaat én met een lage energierekening. 

Het project 16 woningen Bergh & Boszicht in Hilversum sluit bij aan de duurzaamheidseisen van de gemeente Hilversum. De woningen worden energiezuinig gebouwd met een EPC van 0,4. Afhankelijk van de wensen van de bewoners kunnen de woningen verder worden verduurzaamd naar een EPC van 0 waardoor ze het ZEN-certificaat kunnen krijgen. 

NOM

Een NOM-woning, ook wel nul-op-de-meter-woning, is een woning die net zoveel of zelfs meer energie opwekt dan de bewoners nodig hebben. Een NOM-woning is vaak een gasloze woning waarin duurzame oplossingen worden toegepast zoals een warmtepomp, vloerverwarming, isolatie en monitoring. Een mooi voorbeeld van een duurzame toepassing die we inzetten bij NOM-woningen in nieuwbouw of bestaande bouw, is de Energiemodule

 

BAM Wonen is koploper in het realiseren van NOM-woningen en heeft als eerste bouwer het volledige NOM-Keur ontvangen. 

In het Noord-Brabantse Best staan de Willem en de Zwijger, de eerste NOM-appartementencomplexen met vijf woonlagen! Het project omvat de ontwikkeling en realisatie van 48 NOM-appartementen. De Willem’ en ‘De Zwijger’ voorzien zelf in alle energie die nodig is. Hiervoor worden zonnepanelen op het dak geplaatst én bevestigd op de speciaal hiervoor ontworpen gevels. 

Aan de Guido Gezellelaan bouwen we twee karakteristieke complexen met in totaal 83 appartementen. Het project bestaat uit 36 NOM en 47 NOM-ready appartementen. De NOM-ready appartementen zijn al duurzaam en energiezuinig gemaakt en zo ontworpen dat ze op een later moment alsnog volledig NOM gemaakt kunnen worden.

Gasloos

Veel van woningen die we tegenwoordig bouwen zijn gasloos. Er zijn verschillende opties om een woning gasloos te realiseren zoals met een warmtepomp die warmte uit de bodem, het grondwater of de lucht haalt om water en daarmee de woning te verwarmen. Als een woning is aangesloten op stadsverwarming (warmtenet) komt het warme water van een warmtebron uit de buurt. Vaak restwarmte van een nabijgelegen fabriek maar het kan ook uit biomassa zijn. Hoe duurzaam een warmtenet is, hangt van de warmtebron af. Meer weten over de visie van BAM Wonen op gasloos bouwen? Lees hier het artikel in Trouw.

Een mooi project waarbij alle woningen aangesloten worden op stadsverwarming is nieuwbouwwijk Klein Where. In totaal komen er 125 woningen in een dorpse setting. In Klein Where is ruimte voor onder andere rug-aan-rug woningen, rijwoningen, dijkwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en een vrijstaande woning. Naast deze variatie in aanbod is ook veel aandacht geschonken aan duurzaamheid.

De Lofts is een antwoord op de grote vraag naar middeldure woningen in in het Amsterdamse Amstelkwartier. Het appartementencomplex bestaat uit 212 compacte huurappartementen die zeer energiezuinig zijn met een EPC van 0,15. Het gebouw wordt aangesloten op stadsverwarming en krijgt op het dak ongeveer 800m2 aan zonnepanelen. 

En er is nog veel meer op het gebied van duurzaam (ver)bouwen...

Duurzaamheid draait niet alleen om energieverbruik, maar ook om de inkoop van verantwoord geproduceerd materiaal, schoon bouwen, zorg voor de omgeving en de natuur en nog veel meer. 

Belt of mailt u ons als u vragen heeft of meer informatie wilt over duurzaam (ver)bouwen.